Onze werkwijze

Kwaliteit bloemzaden uit de natuur

Om inheems autochtone bloemzaden te kunnen vermeerderen, is er bronmateriaal nodig. Dit bronmateriaal komt uit de Nederlandse natuur. In de natuurgebieden worden zorgvuldig geselecteerde kleine hoeveelheden zaden geoogst. Voordat we ook maar één zaadje oogsten, determineert een specialist de soort op soortenechtheid. Dit zorgt ervoor dat we alleen kwaliteit bloemzaden verzamelen van inheemse planten die natuurlijk thuishoren in onze omgeving. We hanteren hierbij de richtlijnen van het Levend Archief.

Natuurlijke teelt op de kwekerij

Het bronmateriaal wordt op natuurlijke biologische wijze opgekweekt op de kwekerij. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Alle bloemzaden worden per soort geteeld en geoogst. De zaden die we daarvan oogsten worden eerst gedroogd en geschoond. Vervolgens worden de soorten geconditioneerd opgeslagen in onze zadenkluis. Zo waarborgen wij een goede kwaliteit bloemzaden. Een deel wordt gebruikt voor de verkoop. Het andere deel wordt ingezaaid bij telers door het hele land. Zij zorgen ervoor dat het zaad nog een keer op natuurlijke wijze wordt vermeerderd. Op deze manier worden de soorten  op de juiste grondsoort geteeld. We koesteren genetische diversiteit. Daarom vermeerderen wij onze soorten maximaal vijf generaties. En soorten die kunnen kruisen, worden niet bij elkaar geteeld.

Soortenechtheid en kwaliteit bloemzaden beproeven

Soortenechtheid en kwaliteit zijn cruciaal in het zaadverzamelproces. Na een droogperiode helpen verschillende machines ons bij de schoning. Vervuiling wordt zo uit een partij gehaald. Ook de onder- en boven maat zaden worden verwijderd. Kiemkracht is eveneens een belangrijke graadmeter. Van al onze geoogste zaden, zowel uit het wild, van de telers als van de kwekerij worden monsters genomen om kiem- en zuiverheidsproeven mee uit te voeren. Bronmateriaal wordt in proefvelden op de kwekerij uitgezaaid in de vorm van een grow-out test. Zo wordt ervoor gezorgd dat  we alleen kwaliteit bloemzaden gebruiken voor onze projecten.

Mengsels samenstellen

Pas na het schonen worden de soorten gemengd, hierdoor is altijd de precieze samenstelling bij ons bekend. De samenstelling van de mengsels gebeurt zoveel mogelijk op basis van natuurlijke combinaties. Bij de verhoudingen houden wij rekening met het duizendzadengewicht, het natuurlijke kiemingspercentage van de verschillende soorten en de aantallen waarin de planten van nature voorkomen. Nieuwe samenstellingen worden beproefd op onze eigen kwekerij. Daarbij wordt gekeken naar aanleg, zaaidichtheid, beheer en uitstraling. 

Het levend archief

De Bolderik doet dit niet alleen. Stichting het Levend Archief is een netwerk dat zich inzet voor het veiligstellen van de genetische diversiteit van wilde planten en zaden door het verzamelen van zaden en deze op te slaan. Als één van de vier toegewijde kwekers van het Levend Archief zet de Bolderik zich samen met de andere kwekers in voor grootschalige beschikbaar maken van inheemse plantenzaden met een controleerbare lokale herkomst.

Meer weten over onze werkwijze?